Domáca paštéta s bielym vínom

Hľadáte jednoduchý a chutný recept na paštétu, ktorú si môžete pripraviť doma? Táto paštéta s kuracími alebo kačacími pečeňou a bielym vínom je perfektnou voľbou. Je jemná, krémová a plná chuti. Je ideálna na maškrtenie, na chlebíčky alebo ako prílohu k šalátu.

Suroviny:

* 200 g masla + 50 g na zalievanie
* 500 g kuracích alebo kačacích pečene
* 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
* 200 ml kuracieho vývaru
* 150 ml bieleho vína (Hibernal, Vintop Karkó, roč. 2022, polosuché)
* 1 ČL provensálskeho korenia
* Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
* 100 ml smotany na šľahanie
* 12 lístkov šalvie na ozdobu

Postup:

1. Pečeň očistite od blán a nakrájajte na kocky.
2. Na panvici na 2 lyžiciach masla spenujte cibuľu.
3. Pridajte pečeň a miešajte, kým nezbelie a nezatiahne sa.
4. Varte 10 – 15 minút domäkka, kým pečeň nie je ponorená aspoň do polovice do tekutiny.
5. Vypnite oheň a vylejte do hlbšej misy s plochým dnom.
6. Pridajte nakrájané maslo a mixujte tyčovým mixérom dohladka.
7. Pridajte toľko smotany, aby ste dosiahli konzistenciu hustej omáčky.
8. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
9. Rozdělte paštétu do nádobiek.
10. Roztopte 50 g masla so šalviou a zalejte povrch paštéty.
11. Nechajte vychladnúť a zakryte potravinovou fóliou alebo viečkom.
12. V chladničke vydrží asi 5 dní, môžete ju aj zmraziť.

Tipy:

* Pre extra bohatú chuť môžete do paštéty pridať aj kúsok slaninky.
* Paštétu môžete ozdobiť aj kaparami, olivami alebo sušenými paradajkami.
* Paštétu môžete podávať s chlebom, krekry, alebo s čerstvou zeleninou.

Dobrú chuť!